Orta San Giulio

Het pittoreske centrum van Orta San Giulio is autovrij

Het authentieke en sfeervolle dorpje, Orta San Giulio ligt op een schiereiland aan de oostkant van het Lago d’Orta. Het is heerlijk wandelen in het, geheel autovrije, oude centrum dat bestaat uit een aantal nauwe straatjes met sierlijke overhangende balkons en een aantal fraaie palazzo.

Orta San Giulio

Huizen in pastelkleuren, Orta San Giulio

Het levendige Piazza Motta

De belangrijkste straat is de Via Olina die uitkomt op Piazza Motta, met diverse restaurantjes, ijssalons en cafés. Vanaf dit plein is het uitzicht op het Ortameer en Isola di San Giulio ronduit schitterend. Vanaf de kade vertrekken hier de veerboten naar het kleine eilandje. Op Piazza Motta ligt ook het fraaie 16e eeuwse Palazzo della Comunità, ook bekend onder de naam Palazzotto. Na het bezoeken en bekijken van al dat fraais is het heerlijk om de opgedane indrukken uit te wisselen op een van de levendige terrassen aan het plein. Als u uitgerust bent, kunt u daarna nog een van de wandelingen in de omgeving van Orta San Giulio maken. Bij de plaatselijke toeristeninformatie is een overzicht van diverse wandelroutes verkrijgbaar.

De Sacro Monte di Orta is gewijd aan Franciscus van Asssisi

Vanaf Piazza Motta loopt een, circa 1,5 km lang, steil pad naar de Sacro Monte di Orta, een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de streek. Op deze heilige berg staan twintig afzonderlijke kapellen met fraaie fresco’s en meer dan 370 terracotta beelden die gewijd zijn aan Franciscus van Assisi. De berg staat tegenwoordig op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf de Sacro Monte wederom prachtige uitzichten over het meer.

orta san giulio