Isola San Giulio

Door haar sprookjesachtige ligging is Isola di San Giulio de belangrijkste trekpleister van het Ortameer. Menig fotograaf raakt in vervoering bij het zien van de serene schoonheid van het eilandje. Het is het hele jaar door te bereiken vanuit het tegenover gelegen dorpje, Orta San Giulio.

isola san giulio

 

Blikvanger is het Benedictijner klooster (Abbazia Mater Ecclesiae) waar nonnen zich onder meer bezighouden met het restaureren van wandtapijten en spirituele ontwikkeling. Het klooster zelf is niet toegankelijk voor het publiek, de nonnen leven er in stilte. De indrukwekkende Basilica di San Giulio is wel toegangelijk en staat bekend om de fraaie 15e eeuwse muurschilderingen, waarvan, door één fresco wordt toegeschreven aan de beroemde Italiaanse renaissanceschilder Gaudenzio Ferrari. De oudste overblijfselen zijn een een klokkentoren uit de 11e eeuw en een prachtige marmeren  preeksteel uit de 12e eeuw. Volgens een eeuwenoude legende werd de kerk gesticht door San Giulio nadat hij de talrijke slangen op het het eiland had verjaagd.

Er loopt een voetpad rond het klooster, met de naam Via del Silenzio die bedoeld is om het eiland meditatief te verkennen. Het voetpad wordt gemarkeerd door een aantal spirituele teksten in het Italiaans. In ieder geval kun je tijdens de wandeling genieten van prachtige, bijna mystieke vergezichten over het Lago d’Orta en de architectuur op het vaste land.

Naast een souvenierwinkeltje is er ook een restaurant op het eilandje. Je kunt er eten in een fraai 18e eeuws gebouw of aan het met wijnranken overdekte terras aan het meer.
Ortameer