Dorpjes

Het meest bezochte dorp aan het Ortameer is Orta San Giulio. Daarnaast zijn erg nog een aantal minder bekende pareltjes met namen als: Ameno, Miasino, Pella, Pettenasco, Crabbia, Legno, Nonio, en het grotere Omegna. De meeste dorpjes zijn uitgesproken landelijk met nauwelijks toerisme en weinig voorzieningen voor vakantiegangers.

Omegna

Aan de noordkant van het Ortameer, in een betoverend decor van de achterliggende bergen, ligt het charmante plaatsje Omegna. In het aantrekkelijke historische centrum van het stadje vind je leuke winkeltjes, pleinen, fonteinen en eeuwenoude huizen en kerken.Een gedeelte van het oude centrum is voetgangersgebied. Het belangrijkste plein is het levendige Piazza Salera met gezellige terrassen en kleine cafeetjes. Andere blikvangers zijn de oude, fotogenieke, loopbrug over de rivier de Strona en het Venetiaans aandoende Nigoglia kanaal dat door het midden van de stad stroomt en uitmondt in de Strona. Langs het kanaal loopt een mooie wandelroute, ook is er een aantrekkelijke wandelpromenade langs de oevers van het meer.

De stad is een belangrijk centrum van de Italiaanse keukengerei industrie, met bekende merken als Lagostina en Alessi. Omegna was ook de geboorteplaats van de beroemde kinderboekenschrijver Gianni Rodari, het Parco della Fantasia “Gianni Rodari” is ter ere van de schrijver opgericht, en bedoeld als een plek waar kinderen spelenderwijs hun fantasie kunnen stimuleren door middel van allerlei activiteiten. Eind augustus is de stad het middelpunt van het beroemde feest van St. Vitus, de patroonheilige van Omegna, dat begint en eindigt met vuurwerk en muziek. Tijdens het bruisende feest zijn er onder meer live optredens, kraampjes met lokale producten en etenswaren.

Parco della Fantasia
www.rodariparcofantasia.it

San Vito a Omegna
www.sanvito-omegna.it

Ameno

Aan de Oostelijke oever van het meer, vlak onder Orta San Giulio, ligt het dorpje Ameno tussen de heuvels. Het dorpje beschikt over een aantal interessante bezienswaardigheden. In de achttiende en negentiende eeuw zijn er een aantal villa’s gebouwd die onder meer te bewonderen zijn tijdens het jaarlijkse evenement “open binnenplaatsen en tuinen”. Net buiten Ameno ligt, op de top van een heuvel, het fraaie Castello Monte Oro.

Miasino

Direct boven Orta San Giulio ligt, op een prachtige locatie, Miasino. Vanuit het dorp heb je prachtige vergezichten over de omgeving en omliggende bergen. Miasino heeft een aantal aantrekkelijke bezienswaardigheden, waaronder de fraaie Villa Nigra en Castello di Miasino.

Pella

Het authentieke plaatsje Pella ligt aan de westkant van het Ortameer, met uitzicht op het eilandje Isola San Giulio. Het is een van de oudste dorpen in de omgeving, de plek wordt al bewoond sinds de ijzertijd. De mooie boulevard nodigt uit tot een wandeling langs het klotsende water van het meer, tijdens de zwoele zomermaanden wordt er dan ook druk geflaneerd door zowel de lokale bevolking als toeristen.

Een van de blikvangers van het dorpje is de fraaie, vaak gefotografeerde, middeleeuwse toren aan de Via Lungo Lago. Tegenwoordig bevindt zich een gelateria in de antieke toren, waar men ambachtelijk Italiaans ijs, crêpes en koffie verkoopt. In het historische centrum van Pella ligt de goed bewaard gebleven parochiekerk ter ere van Sant’Albino, die dateert uit 1516 en een aantal waardevolle fresco’s en schilderijen bevat. Even verderop ligt een fraaie 16e eeuwse Romaanse brug, met de toepasselijke naam, Ponte Romano. Net buiten Pella ligt een mooi Romaanse kerkje, dat gewijd is aan San Filiberto. Pella is onder meer bereikbaar met de veerboten van Navigazione Lago d’Orta, vanuit de plaatsjes Orta San Giulio en Omegna.

Comune di Pella (website in het Italiaans)
www.comune.pella.no.it

Pella, Ortameer

Uitzicht op het charmante plaatsje Pella

Pettenasco

Dit aangename plaatsje bestaat uit de dorpjes Crabbia, Poggio Luneglio en Pratolungo. Het hoger gelegen Crabbia, trakteert je op de mooiste uitzichten over het Ortameer en beschikt over een klein strandje. Binnen de gemeentegrenzen van Pettenasco bevinden zich een aantal hotels en campings, en er zijn voldoende winkels voor de dagelijkse inkopen voorhanden. De fraaie promenade van het plaatsje nodigt uit tot het maken van een relaxte wandeling langs het Lago d’Orta.

Tijdens de zwoele zomermaanden is het oude centrum van Pettenasco het middelpunt van een aantal interessante evenementen, met als afsluiting, in september, een uitbundig wijnfestival dat veel bezoekers trekt uit nabijgelegen dorpen. Bezienswaardig zijn de parochiekerk ter ere van Santa Caterina, met een romaanse klokkentoren uit de 12 eeuw, een imposant spoorwegviaduct en het interessante Museo Tornitura dat gewijd is aan de, lokale, geschiedenis van houtbewerking en de kunst van het houtdraaien.

Museo dell’Arte della Tornitura del Legno
www.museotorniturapettenasco.it

Legro

Een van de interessantste plaatsjes is het kleurrijke Legro, aan de westkant van het meer en vlakbij Orta San Giulio. Het is bekend geworden door de circa 40 muurschilderingen die het centrum van Legno decoreren. De onderwerpen van deze kunstzinnige graffiti zijn geïnspireerd op werk van de dichter Gianni Rodari en op een aantal beroemde Italiaanse films die opgenomen zijn in de omgeving van het Ortameer.

Gozzano

Het stadje Gozzano ligt aan de zuidkant van het Ortameer.